Німеччина заблокувала поставку Україні протидронової зброї

Німеччина заблокувала поставку Україні протидронової зброї

У Німеччині вважають, що протидронові засоби можуть спровокувати ескалацію на Донбасі.

Попередній уряд ФРН принципово відмовляв Україні в продажу зброї, навіть оборонної. За інформацією ZN.UA, німецький представник в Наглядовій раді Агенції НАТО з підтримки та постачання (NSPA) заблокував передачу Україні вже куплених через цю структуру і оплачених «протидронових рушниць».

Джерела видання кажуть, що українська сторона піднімала це питання навіть під час останнього візиту пані Меркель до Києва, але проблема вирішена не була.

«Історія є дуже показовою і демонструє загальне ставлення і підходи попереднього керівництва Німеччини і, боюся, так само і нового уряду щодо надання, а точніше, ненадання Україні оборонного озброєння. Шкода, але стосовно випадку, який ви згадали, наскільки мені відомо, офіційні пояснення даної позиції надані не були», – сказав в інтерв’ю ZN.UA посол України в Німеччині Андрій Мельник.

Він додав, що неформально ж були передані сигнали про те, «що мовляв подібне озброєння потенційно може спровокувати подальшу воєнну ескалацію на лінії розмежування, призвести до більш масштабних зіткнень».

Це головна лінія аргументації, яку ми неофіційно чуємо упродовж останніх років як виправдання для різкої відмови офіційного Берліну щодо надання Україні зброї з метою зміцнення нашої обороноздатності, сказав Мельник.

«Чи зміниться це ставлення Берліну при новому уряді? Боюся, що було б занадто оптимістично очікувати, що кабінет канцлера Олафа Шольца матиме якийсь інший курс. Я дуже хотів би помилятися, але боюся, що це залізобетонна позиція, яка, з моральної точки зору не витримує критики, буде збережена», – сказав український посол.

Він додав, що посольство переконуватиме німців, що ця зброя не для провокацій, а для стримування агресії та порятунку життя.



Нагадаємо, що 8 листопада заступник міністра оборони України Олександр Носов, який відповідав за військово-технічну політику також повідомляв, що члени Наглядової ради Агенції НАТО з підтримки та постачання через свою «принципову непроукраїнську позицію» заблокували частину оборонних контрактів, які уклала Україна.

Зауважимо, що кілька років тому німецький уряд заблокував ряд українсько-німецьких розробок мобільних систем протиповітряної оборони. Зокрема, систему ППО що розроблялась Rheinmetall спільно з Конструкторським бюро «Південне». Носієм 35-мм артилерійської установки розглядався український бронетранспортер БТР-4.

Також була заблокована розробка зенітного ракетного комплексу ближньої дії, що здійснювалась Rheinmetall спільно з КПСП «Арсенал». Це мав бути ЗРК ближньої дії (до 5 км) на базі української зенітної ракети. Rheinmetall відповідала за її інтеграцію на мобільну платформу та систему цілевказання і супроводження.